100% not provided nu ook voor Adwords verkeer


Dit item is gepost op: 10-04-2014 | Door Mark Jansen


Het lijkt erger dan het is! Zoals algemeen bekend is het niet langer mogelijk om in Google Analytics te zien welke niet-betaalde zoekopdrachten via Google een bezoek op de website hebben opgeleverd.

Deze maatregel wordt nu uitgebreid zodat ook het verkeer via betaalde zoekopdrachten voortaan wordt versleuteld om de privacy van de gebruiker te beschermen.

“100% not provided” voor organische zoekresultaten

Tot voor kort was het afschermen van zoekopdrachten in Google Analytics alleen maar van toepassing op de niet-betaalde zoekopdrachten in Google. In plaats van de zoekopdrachten staat er nu?inmiddels alleen nog maar??not provided? in de statistieken.

100-not-provided

Dit heeft grote gevolgen voor SEO professionals omdat het niet langer mogelijk is om SEO toe te passen op zoekwoordniveau. Dat komt vooral?omdat de inspanningen niet langer goed te meten zijn. Uiteraard zijn er workarounds zoals de data raadplegen afkomstig uit Webmaster Central tools maar dat is veel minder accuraat. Deze data is eventueel ook beschikbaar te maken in Google Analytics. (mits Webmaster central en Analytics zijn gekoppeld).

SEO bedrijven die perfomance based en op basis van specifieke zoekwoorden werken, zijn door deze maatregel uitgeschakeld. Dit laatste is overigens een van de redenen waarom Google deze data niet langer beschikbaar stelt.

Hoofdreden is het beschermen van de privacy van de gebruikers. Dit is natuurlijk best opmerkelijk omdat Google alles wil weten van iedereen en daar alles aan doet om dit te bewerkstelligen.

Een belangrijk argument van tegenstanders van deze maatregel was tot voor kort dat de zoekopdrachten via de betaalde zoekresultaten uit Adwords wel gewoon beschikbaar waren. Dat gaat dus veranderen.

Analytics

?100% not provided? voor Adwords is minder spannend dan het lijkt

Het afschermen van zoekopdrachten uit Adwords is niet zo ingrijpend als dat het in eerste instantie lijkt. Op de eerste plaats zijn de gegevens gewoon beschikbaar voor de adverteerder. Niet via Google Analytics maar wel via de Adwords account in het rapport ?zoektermen?. Uitleg en waar je dit rapport kunt vinden staat op deze helppagina van Google.

Wat betekent dit voor Adverteerders en SEA professionals?

In de meeste gevallen is het slechts lastig dat de werkelijke zoekopdrachten via Adwords alleen nog in de Adwords account zelf beschikbaar zijn en niet meer in bijvoorbeeld Google Analytics.

Let op dat er een belangrijk verschil zit tussen niet-betaalde zoekopdrachten en de termen waarop je bied in Adwords!

Met andere woorden, de statistieken voor zoekwoorden die in de Adwords campagne staan blijven gewoon zichtbaar in Google Analytics. Is het zoekwoord in de campagne ?breed? ingesteld dan is de werkelijke zoekopdracht die deze brede zoekterm heeft gegeneerd dus niet meer zichtbaar in Google Analytics.

Wie heeft er dan wel hinder van ?100% not provided? voor Adwords zoekopdrachten?

  • Dynamisch geoptimaliseerde landingpages
  • Bidmanagement tools die werken op basis van zoekopdrachten
  • Rapportage software die werkt op basis van zoekopdrachten
  • Geautomatiseerde zoekwoordgeneratoren die zoektermen genereren op basis van zoekopdrachten

Voor bovenstaande scenario?s zijn in de meeste gevallen goede workarounds voorhanden. De meeste bidmanagement tools zullen gewoon blijven werken.

Al met al nog weinig reden tot paniek maar dat zou binnenkort nog wel eens ingrijpend kunnen veranderen als deze data opeens ook niet meer in Adwords beschikbaar is. Hiervan is vooralsnog geen sprake.

Over Mark Jansen

Mark is een autoriteit op het gebied van internetmarketing en schreef diverse boeken over internetmarketing waaronder "SEO voor Dummies", uitgegeven door uitgeverij Pearson.
google partner badge
Copyright © 2023 OOSEOO Internetmarketing. All Rights Reserved.