Ahrefs ? De linkbuilding tool voor professionals


Dit item is gepost op: 06-09-2014 | Door Mark Jansen


Waarom een linkbuilding tool?

Linkbuilding is nog steeds de belangrijkste SEO factor. Zonder links geen topposities in Google. Het ruilen van links of je site (al dan niet geautomatiseerd) aanmelden op allerlei directories is verleden tijd. Deze manier van linkbuilden werkt een hoge positie in Google in een sommige gevallen zelfs flink tegen. Links naar je site vanaf populaire websites zorgen echter voor hoge posities in de zoekresultaten van Google.

Ahrefs linkbuilding tool

Dit betekent dat je populaire sites wel?een reden moet geven om naar je site te linken. Goede en interessante content op je site plaatsen geeft andere sites een goede reden om naar jouw site te verwijzen. Tegenwoordig noemen we?dit geen linkbuilden meer maar content marketing.

Google houdt ook niet van de term linkbuilden en heeft het dan ook liever over het opbouwen van autoriteit zodat je merk meer waarde krijgt. Dit zal tot gevolg hebben dat anderen je noemen en verwijzen naar je website. Dit kan Google dan weer gebruiken als ranking factor om de positie van je site in Google te bepalen. Hey! Linkbuilding dus, oh nee, content marketing bedoel ik.

Linkbuildingspecialisten gebruiken diverse hulpmiddelen om het werk te vergemakkelijken en zoveel mogelijk taken te automatiseren. Linkbuilden is namelijk beslist niet gemakkelijk. Linkbuilding tools kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het resultaat door saaie en complexe taken uit handen te nemen.

Ahrefs omdat andere tools niet voldeden

Een tijdje geleden hebben wij een klant met diverse webshops geholpen die zonder aanwijsbare reden flink waren gedaald in de zoekresultaten van Google. De open site explorer van Moz.com kon hiervoor geen aanwijsbare oorzaak vinden. Het backlinkprofiel was volgens deze tool in orde.

Wij haalden daarom de?URL’s van de webshops door een aantal andere linkbuilding tools. Wat bleek, de site was aangemeld bij blognetwerken met als doel de ranking in Google te manipuleren. Door de panda update werkte dit echter averechts en kregen de webshops van onze klant een penalty van Google. Na onderzoek bleek dat onze klant van zijn neefje een linkbuildingpakket had gekregen voor zijn verjaardag, afkomstig van een schimmig bedrijfje.

De Google disavow tool biedt voor dit probleem de oplossing maar zonder Ahrefs was dit probleem nooit aan het licht gekomen. Het blognetwerk in kwestie had de spiders van Moz wel geblokkeerd maar die van Ahrefs gelukkig niet.

Tijd om de linkbuilding tool van Ahrefs eens nader onder de loep te nemen

Site explorer:

Ahrefs heeft een zeer grote database met triljoenen links. Deze database wordt regelmatig ververst. Het bedrijf claimt zelfs de grootste database te hebben maar enkele concurrenten beweren hetzelfde.

Met de site explorer kun je snel backlinks zoeken. Het invoeren van een domein is voldoende om een uitgebreid overzicht te krijgen van links die verwijzen naar de site die je hebt opgegeven. Het dashboard presenteert het backlinkprofiel in een mooi en overzichtelijk geheel en je kunt hier doorklikken naar meer specifieke informatie.

Site Explorer

Naast de hoeveelheid links is er een schat aan andere nuttige informatie beschikbaar over de links die verwijzen naar de site. Zo kun je gemakkelijk bepalen of een link interessant genoeg is als link opportunity voor je eigen site.

Ook social media uitingen in relatie tot het backlinkprofiel zijn zichtbaar en meegenomen in de rapportage.

Wie doorklikt vanaf het dashboard kan bijvoorbeeld direct een overzicht krijgen van de alle verwijzende links en het is mogelijk om te filteren op basis van diverse criteria. Alle informatie is te exporteren naar PDF en Excel, handig!

Indentificeer Dofollow links

Identificeer direct de beste do-follow links?met de hoogste domein autoriteit!?

Het genereren van overzichten zoals alle do-follow links naar een bepaalde site en deze informatie exporten naar Excell wordt zo wel heel erg eenvoudig. In onze test constateren wij ook dat nieuwe links heel erg snel in de index van Ahrefs worden opgenomen.

SEO Report

Ahrefs is niet alleen een linkbuilding tool maar ook een SEO tool. Het stelt je in staat om SEO checks uit te voeren voor sites die je hebt ingevoerd.

De tool geeft op een minimalistisch niveau informatie op gebied van on-page SEO. Er zijn echter andere alternatieven van andere aanbieders beschikbaar die dit veel uitgebreider en beter kunnen doen.

SEO report

Backlinks report

Met het backlinks report ga je nog meer de diepte in dan met de site explorer. Voor iedere webpagina op de site is er nu diverse linkdata beschikbaar.

Er zijn twee verschillende rapporten. Voor de eigen domein en voor domeinen die je wilt volgen maar niet jouw eigendom zijn.

Labs

Domain comparison stelt je in staat om tot vijf verschillende domeinen te vergelijken. Zo kun je gemakkelijk linkbuildingprofielen vergelijken van je eigen site ten opzichte van je grootste concurrenten.

Backlink profielen vergelijken

Domain comparison laat direct zien welke site het beste scoort voor diverse individuele factoren die van invloed zijn op de kwaliteit van links in je backlinkprofiel.

Een snel overzicht van alle backlinks van meerdere domeinen is erg eenvoudig met batch analysis.

Zoals eerder gezegd is Ahrefs een onderdeel van SEO tools van derde partijen (zoals bijvoorbeeld Web Ceo). Een aantal SEO tools bieden je de mogelijkheid om je eigen account te koppelen zodat je Ahrefs binnen deze tools kan gebruiken. Een aantal van deze bedrijven vindt je in de “apps” sectie in labs. Het is ook mogelijk om Ahrefs te integreren in je eigen tools met een API koppeling.

Conclusie:

Ahrefs is een prima linkbuilding tool. Met de flexibele tariefstructuur is voor iedereen een passende oplossing. Zowel de in-house professional als de betere SEO agencies kunnen er veel voordeel mee behalen. Het enige minpuntje is het rapportage gedeelte. Andere tools hebben vaak betere en uitgebreidere (white label) functionaliteiten op dit gebied in huis. Ook als de niet-professional heeft veel aan Ahrefs. Je kunt het linkbuilden natuurlijk ook overlaten aan de linkbuildingspecialisten van OOSEOO omdat onze linkbuilding service al beschikbaar is voor ongeveer dezelfde prijs als het goedkoopste Ahrefs abonnement maar dat is een andere discussie.

Zelf proberen? Bezoek de website van Ahrefs en ontdek de mogelijkheden van deze krachtige linkbuilding tool.

Over Mark Jansen

Mark is een autoriteit op het gebied van internetmarketing en schreef diverse boeken over internetmarketing waaronder "SEO voor Dummies", uitgegeven door uitgeverij Pearson.
google partner badge
Copyright © 2023 OOSEOO Internetmarketing. All Rights Reserved.