Beslist.nl en de EU hebben boter op hun hoofd


Dit item is gepost op: 07-09-2017 | Door Mark Jansen


Google boete EU
Google heeft een mega boete ontvangen van 2,42 miljard euro van de Europese unie. Dit bolwerk van onnozele wet- en regelgeving staat een groot bedrijf niet toe om handel te drijven en een voorsprong op de concurrentie te behalen en te behouden om het mom van misbruik en marktdominantie.

Wie het beter kan, doe het dan!

Het staat iedereen vrij om een zoekmachine te beginnen. De Google zoekmachine zit net als iedere andere site op het internet achter een domeinnaam die iedere internetter net zo gemakkelijk kan intikken als de domeinnaam van elke willekeurige andere site.

Niets marktdominantie maar kennelijk gewoon de beste zoekresultaten en dus de meest gebruikte zoekmachine.

Dat Google op andere manieren door innovatie (opnieuw) meer marktaandeel weet te behalen en te behouden is ten verdienste van Google. Hier wordt en kan veel geld in geïnvesteerd worden. Het aantrekken van talent en deze weten te behouden is een grote prestatie en voorwaarde voor het succesverhaal. Dat anderen dit niet kunnen evenaren is Google niet aan te rekenen.

Het was daarom wachten op een boete van de EU

De EU houdt niet zo van invloedrijke partijen waarover ze niets te zeggen hebben want de Europese unie probeert zelf al jaren tevergeefs hun machtsspel over alle Europese landen uit te rollen. Dit heeft onlangs nog een Brexit opgeleverd omdat niemand zit te wachten op de bemoeienis van Europa maar dit terzijde. Iedereen die komt aan de macht van Brussel en/of Straatsburg, (ja de hele handel wordt nog steeds elke maand verhuist in vliegtuigen van de ene naar de andere locatie) die kan een boete verwachten.

Het was beter geweest om boetes en navorderingen met terugwerkende kracht uit te delen aan sommige bedrijven (incl. Google) en groot verdienende artiesten (zoals U2 en de Rolling Stones), omdat die, mede gefaciliteerd door Europese landen, nergens belasting betalen. Dat is natuurlijk een stuk lastiger omdat je dan jezelf en je bondgenoten eens goed in de spiegel moet laten kijken. Daarom is de boete die nu wordt uitgeschreven een stuk gemakkelijker voor de EU, die zich niet druk maakt om talent maar kiest voor politieke achterklap en daarom altijd achter de feiten aan zal lopen wegens gebrek aan goede mensen met de juiste drive en motivatie.

Geen patent op zoekmachines

Dat niet iedereen een alternatief voor Google kan starten is waar want de infrastructuur waar Google op draait en om deze te laten draaien met goede mensen kost natuurlijk een enorme berg geld. Ook dat heeft echter niets te maken met marktdominantie. Er zijn zat bedrijven die dit wel gemakkelijk kunnen betalen en soms ook zonder al te veel succes proberen (Bing). Daarnaast ondervindt Google wel degelijk concurrentie van sites zoals Facebook, die ook draaien op advertentie-inkomsten en inmiddels hierin wel op eigen kracht heel succesvol zijn. De EU kan zelf ook een (Europese) zoekmachine bouwen met “onafhankelijke” zoekresultaten. Ik hoop dat u Frans of Duits spreekt mocht dit ooit gebeuren als u begrijpt wat ik bedoel.

Het verschil tussen doorgeefsites als Beslist.nl en Google Shopping

Er zijn ook bedrijven die hun bestaansrecht en daarnaast ook nog eens rechten ontlenen aan de producten en bedrijfsvoering van anderen en dat zijn bedrijven zoals Beslist.nl.

Beslist.nl is in de media uitgebreid aan het woord gekomen en vond de boete van Google heel terecht. Beslist.nl is echter in tegenstelling tot bijvoorbeeld Google concurrent Facebook het toppunt van overbodigheid. Bovendien domineert Beslist.nl tot grote frustratie de zoekresultaten van Google met overbodige content die ook nog eens niet van hun zelf is maar van anderen.

Beslist.nl is een vergelijkings-site voor van alles en nog wat. Prima natuurlijk maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Marktplaats is het totaal afhankelijk van posities in de zoekresultaten in Google.

Op zichzelf heeft Beslist.nl niets meer te bieden dan Google Shopping en hanteert het hiervoor min of meer dezelfde tarieven, die tarieven en handelswijze konden eerder al op protest rekenen van enkele grote e-commerce spelers zoals de Wehkamp. Wie mee wil doen met de grote jongens dient zelf voor een platform te zorgen en niet mee te liften op de infrastructuur van anderen.

Google Shopping is geen concurrent maar een totaal andere dienst dan Beslist.nl. Google shopping draait niet op de infrastructuur van een ander bedrijf en is hier ook niet op een of andere manier van afhankelijk. Bovendien komt iemand via een Google Shopping advertentie direct op de site van de aanbieder terecht. Wie niet mee betaald is op de plek van Shopping advertenties niet zichtbaar maar wie geen advertentie inkoopt op de voorpagina van de Telegraaf is hier ook niet zichtbaar. Ziet u hier een probleem? Ik ook niet.

Een zoekmachine op de manier van Google in de lucht houden kost geld. Het lijkt mij niet al te veel gevraagd om te accepteren dat Google hiermee inkomsten probeert te genereren. Waarom anderen hiervan mee moeten kunnen profiteren in het kader van misbruik marktdominantie is mij volstrekt onduidelijk.

Beslist.nl daarentegen publiceert een feed van producten van verschillende webshops, laat deze aanbieders tegen elkaar op bieden en hoopt vervolgens met vaak irrelevante zoekresultaten in Google dat mensen op de site van Beslist.nl terecht komen, om deze vervolgens via (betaalde) omleidingen terug te brengen naar de webshop met producten van bedrijven die deze producten daadwerkelijk aanbieden en verkopen. Vaak lukt dit ook nog omdat dit soort sites met een enorme berg aan (irrelevante) content door Google als relevant worden gezien.

beslist.nl

Bovenstaande afbeelding is een screenshot van een typische pagina van Beslist.nl. Goed te zien is dat de site alleen maar bestaat uit links naar adverteerders of naar pagina’s met links naar nog meer adverteerders en daarom niets toevoegt als zoekresultaat in Google. Als ik Google was dan had ik Beslist.nl helemaal uit de index geknikkerd maar verderop leest u waarom dit niet gebeurd.

Dat je als Beslist.nl gaat klagen dat Google met zijn eigen (betere) dienst op zijn eigen platform concurrent is van je eigen dunne businessmodel en daarmee ook nog eens de zoekresultaten in Google vervuild, vind ik opmerkelijk. Zonder Beslist.nl in de zoekresultaten van Google was men namelijk direct op de webshop van het bedrijf terecht gekomen (al dan niet via Google Shopping) daar waar direct de gezochte producten gekocht kunnen worden. Net zo gemakkelijk toch?

Wat de situatie nog opmerkelijker maakt is dat wanneer je via Google op een pagina van Beslist.nl terecht komt, onderaan de pagina?s van Beslist.nl wederom de advertenties van Google aantreft! Als gebruiker van Google is het dus heel goed mogelijk dat u zoekt op Google en via Google op Beslist.nl terecht komt en vervolgens uitkomt daar waar u via Google direct had kunnen komen. Snap u het nog?

Er zijn meer sites die werken zoals Beslist.nl, denk hierbij aan Stylight en Fashionchick bijvoorbeeld. Dit soort sites zorgen er ook voor dat u als adverteerder veel meer betaald voor uw eigen Google Adwords advertenties!

In sommige gevallen biedt u in Adwords tegen uzelf op zonder dat u dit weet en betaald u ook nog eens affiliatie commissies aan de adverteerders waar u in Adwords tegen op moet opbieden om uw eigen producten te verkopen.

Veel doorgeefpagina’s gebruiken namelijk Adwords om uw producten te verkopen als affiliate om op deze manier commissies te ontvangen voor producten die ze namens u promoten.

Doorgeefpagina’s voegen niets toe

Sites als Stylight zijn doorgeefsites en mogen niet adverteren in Google als je het Google Adwords advertentiebeleid er nog eens goed op na leest. Dit gebeurd echter wel en daar wordt door Google goed aan verdiend. Ook in de niet-betaalde zoekresultaten scoren dit soort sites vaak hoger voor producten dan de fabrikant of Brand zelf. Ook dit wordt al jaren door niemand aangepakt. Met als reden dat Google dit in de niet-betaalde zoekresultaten vermoedelijk niet lukt en het in Adwords commercieel niet handig is. Met andere woorden doorgeefsites en Google hebben elkaar hard nodig!

Als Beslist.nl in plaats van de huidige Google advertenties, Google shopping advertenties op de eigen site zou vertonen, dan zou het voor de gebruiker onmogelijk zijn om deze te onderscheiden van de rest van de content op de pagina’s van Beslist.nl.

The EU doesn’t care about U!

Als consument en inwoner van de EU hoeft u in ieder geval zeker niet te rekenen op de illusie dat de EU uw belangen in het voordeel van u zal behartigen. Waarschijnlijk is de boete, als deze al wordt overgemaakt, reeds opgegaan aan het 7 jarige onderzoek naar deze kwestie! Nimmer zullen wij erachter komen wat er met opbrengst van die miljarden boete gaat gebeuren. Was het iets nobels geweest dan had de EU hiermee lopen dwepen en had u het al lang geweten.

Wat mij opvalt is dat marktdominantie door organisaties als de EU altijd als bedreigend worden ervaren. De komst van Google en Adwords heeft een enorme economische stimulans teweeg gebracht. Duizenden e-commerce sites leveren even zoveel nieuwe bedrijven op die in sommige gevallen gemakkelijk vanuit de zolderkamer opgestart kunnen worden. Steeds vaker groeit zo’n onderneming uit tot een enorm bedrijf zoals Coolblue. Veel en een grote diversiteit aan verschillende bedrijven zorgen ervoor dat marktdominantie voorkomen of moeilijker gemaakt wordt.

Was het aandeel zoekmachines verspreid over duizenden zoekmachines (zoals in het tijdperk voor Google), dan was deze revolutie onmogelijk geweest, u had in dit geval als online adverteerder duizenden campagnes moeten beheren en hier geld aan moeten uitgeven vergelijkbaar al zou u in elk lokaal papieren sufferdje zichtbaar willen zijn met een advertentie.

Ondanks het feit dat een advertentie in een lokaal sufferdje relatief goedkoop is, zullen de kosten aardig oplopen omdat u immers een advertentie moet inkopen in heel veel verschillende sufferdjes zodat het alsnog een heel kostbaar verhaal zou worden.

Wat als u zou kunnen kiezen tussen honderden verschillende smartphones met elk een eigen uniek operatingsystem? Goed idee? Meer marktwerking? Meer keuze? App developers willen niet eens apps ontwikkelen voor smartphones van Microsoft omdat dit niet loont en dan hebben we het dus nog maar over drie verschillende OS systemen waarvoor apps ontwikkeld zouden kunnen worden op dit moment.

Whatsapp had niet bestaan als er van te voren honderden versies moesten worden ontwikkeld geschikt voor elk type smartphone.

Natuurlijk, Google weet inmiddels heel veel van u maar is dat wel zo erg? We willen allemaal ergens bij horen en in deze tijd betekent dit dat het imago dat u aanneemt of de groep waar u bij, of juist niet bij wilt horen gevoed is door marketing en wordt onderbouwd dan wel opgebouwd op basis van uw interesses. Verwerpelijk? Kijk eens hoeveel logo’s u kunt vinden in een straal van 1 meter om u heen. Vraag uzelf eens eerlijk af hoeveel producten zijn gekocht op basis van het beeld zoals u graag wilt dat anderen u zien en/of zelf wilt uitstralen en kijk daarbij ook naar de logo’s op uw kleding. Hoeveel heeft u teveel betaald op basis van merkbeleving? Een Iphone 7 of Samsung Galaxy kost ongeveer 600 tot 900 euro, heeft u er een? Weet u zeker dat er geen goedkoper alternatief was? Pijnlijk?

In Google kunt u adverteren voor alles zonder dat u hoeft te concurreren met bedrijven zoals Coca Cola, Mc Donalds en Nike, die de traditionele TV markt domineren en het adverteren daarmee voor u als startende of middel grote onderneming onhaalbaar maken. Daarom kunt u midden in de jungle of in elk klein gehucht in de outback van Australi? op uw Nike schoenen een Mc Donalds binnenstappen en Coca-Cola drinken. Tegelijkertijd is er ook vaak niets anders te krijgen omdat al het lokale kapot wordt geconcurreerd door dit soort grote merken.

Wie domineert hier nu de markt en in grote mate zelfs uw hele leven? Hoe belangrijk is het opleggen van deze boete aan Google in een wereld waar angst voor terrorisme en opkomend populisme overheerst en waar de EU een belangrijke rol zou kunnen spelen om de wereld een stukje beter te kunnen maken?





Over Mark Jansen

Mark is een autoriteit op het gebied van internetmarketing en schreef diverse boeken over internetmarketing waaronder "SEO voor Dummies", uitgegeven door uitgeverij Pearson.
google partner badge
Copyright © 2023 OOSEOO Internetmarketing. All Rights Reserved.