Dit item is gepost op: 18-03-2019 | Door Mark Jansen
Veel adverteerders zijn bang dat de concurrentie op hun Google Ads advertenties klikken en dat ze daar op leeg lopen. Wat is er waar van dit soort verhalen? Is klikfraude te voorkomen?
In deze video leer je er alles over klikfraude en weet je na het kijken van deze video precies hoe je direct kunt voorkomen dat de concurrentie op jouw advertenties klikt om op deze manier jouw Google Ads budget weg te klikken.
Update: Niet in deze video maar het is ook mogelijk om klikfraude afkomstig van IP adressen te blokkeren op basis van landen. Je kunt landen toevoegen of juist uitsluiten!
Ook een einde maken aan Google Ads Klikfraude? Overtuigd na het zien van deze video?
Direct uw Google Ads account beschermen
Transcript van deze video:
Allereerst is het waar dat de concurrentie op de Google klikt maar de vraag is loopt je daar op leeg?
Wanneer een klik gemiddeld 10 cent kost dan is best lastig om een deuk in jouw advertentie budget te slaan. Er zijn dan dagelijks heel veel klikken op jouw advertenties nodig en als het al lukt dan is het heel veel werk.
Wanneer er vanaf 1 IP adres veelvuldig op een advertentie wordt klikt dan zal Google dit herkennen en uiteindelijk niet meer doorberekenen aan de adverteerder.
Uit onze eigen testen blijkt dat je toch behoorlijk vaak op een advertentie kan klikken voordat dit door Google als klikfraude bestempeld wordt.
Geautomatiseerd het Google advertentie budget van de concurrent verbranden wordt door Google veel sneller opgemerkt. Er zijn klikbots die vanaf een server net doen alsof ze echte mensen zijn die op jou advertenties klikken. Geavanceerde klikbots proberen net te doen alsof vanaf verschillende locaties op jouw advertenties klikken. Ze gaan ook niet direct weer weg als er op de advertentie is geklikt om menselijk over te komen.
Over deze vorm van klikfraude hoef je je zich niet zoveel zorgen te maken. Deze vorm van klikfraude wordt meestal door Google gemakkelijk gedetecteerd en deze klikken worden niet doorberekend.
Maar er zijn natuurlijk nog steeds die concurrenten die dagelijks een rondje advertenties van anderen uitvoeren. Wat gebeurd daarmee?
Het antwoord hierop is minder simpel want Google zal dan veel sneller in het eigen voordeel beslissen want iemand die meerdere keren op een advertentie klikt kan natuurlijk ook een heel geïnteresseerde potentiële klant zijn.
Wanneer de klikkosten hoog zijn dan is het mogelijk dat een groot gedeelte van het Google Ads budget opgaat aan klikken afkomstig van de concurrentie.
Belangrijk is dus om dit in eigen hand te hebben en dat je zelf kunt bepalen hoe vaak iemands op jouw advertenties mag klikken, en daar heeft Google niet echt een oplossing voor. Het is mogelijk om IP adressen te blokkeren maar dat kan alleen handmatig en het is te lastig en omslachtig om IP adressen op deze manier te blokkeren.
In deze video leg ik uit hoe je volledig automatisch kunt bepalen hoe vaak dezelfde persoon op een advertentie mag klikken en hoe u klikfraude zelf kunt voorkomen.
Om te kunnen beginnen met ons klikfraude systeem heb je een account nodig. In de beschrijving van deze video vindt je een link waar je direct een account kunt aanvragen.
Nadat we je aanvraag hebben ontvangen maken wij direct een account voor je aan en koppelen deze account met jouw Google Ads account. Daarna ben je direct beschermt tegen klikfraude.
Nadat jouw account is aangemaakt kun je inloggen in de interface waar je volledige controle hebt over de manier waarop je klikfraude kunt voorkomen.
Het dashboard geeft je direct inzicht in de hoeveelheid frauduleuze kliks
In deze account is goed te zien dat er behoorlijk wat klikken afkomstig zijn van frauduleuze klikken!
In dit voorbeeld bijna 22% van de klikken bestempeld als klikfraude
De fraude indicator geeft aan dat dit account een hoog gehalte aan frauduleuze klikken ontvangt.
Het is zelfs zoveel dat je het bijna niet geloofd maar toch is het waar.
Laten we eens kijken in Google Analytics. De account waar het hierom gaat is van een ongediertebestrijder die voornamelijk actief is in de regio Utrecht. De Google Ads campagnes zijn hier volledig op ingericht. De regio’s waar het bedrijf actief is worden nadrukkelijk getarget en de overige regio’s en landen zijn expliciet uitgesloten.
Wie een kijkt in de real-time dat ziet direct al dat er bezoekers op de website actief zijn vanuit Afrika en Indonesie.
Komen deze echt via Googel Ads binnen? Het antwoord is ja en dat kun je hier zien. Klik op acquisitie en vervolgens op Bron/Medium en segmenteer vervolgens op land. Het valt direct op dat er heel veel verkeer via Google Ads afkomstig is uit Indonesie, Saudi Arabië, Iran en de Ukraine.
Worden deze klikken alle doorberekend door Google? Het antwoord is nee en dat kun je checken in je Google Ads account. Echter het spreekt voor zich dat ook al hoef je niet voor deze klikken te betalen dat de statistieken enorm worden vervuild.
Als je wilt weten hoeveel interactie via Google Ads ongeldig worden verklaard dan kan je dat doen door in te loggen in je Google Ads account en alle campagnes te selecteren. Daarna klik je op campagnes in het menu ernaast en klik je op kolommen. In prestatie is de optie ongeldig interactiepercentage beschikbaar en wanneer je deze aan vinkt zie je het aantal ongeldige klikken dat Google zelf als heeft gedetecteerd.
Als er zoveel verkeer is dat frauduleus is, dan wil je hier zelf controle over hebben en dat kan. In dit voorbeeld hebben wij vastgesteld dat er overduidelijk klikfraude plaatsvind maar sommige klikken zijn niet overduidelijk een gevalletje klikfraude.
Zijn alle klikken vanuit Nederland dan wel allemaal legitiem bijvoorbeeld, dat krijg je in Google Analytics niet boven water.
Hiervoor moeten we terug naar de interface van ons klikfraude systeem. In het tabblad naast het dashboard is meer informatie te vinden over de klikken. Wie kiest voor Adwords krijg een overzicht van alle Google Ads klikken te zien. Je kunt deze gegevens sorteren op basis van de hoeveelheid kliks. Wanneer je dit doet dan zie je dat er heel veel kliks van het zelfde IP adres afkomstig zijn. Je kunt ook heel goed zien dat er ook uit Nederland heel veel klikken vanaf hetzelfde IP adres afkomstig zijn.
Wanneer je een afspeelknopje ziet dan is er een opname gemaakt van het gedrag van degene die op de Google Ads advertentie heeft geklikt. Dit kan je gebruiken om atypisch gedrag te identificeren om te bevestigen dat het om een frauduleuze klik gaat.
Je kunt een overzicht opvragen voor top landen waar vanuit fraude plaatsvind, welk zoekwoord is gebruikt, welke IP ranges valse klikken genereren, wat voor soort apparaten er werden gebruikt en waarvan frauduleuze klikken vandaan komen in het displaynetwerk.
Je kunt hier de periode veranderen en je kunt vanaf hier ook alle data exporteren in Excel formaat.
Onder tools vind je twee mogelijkheden allereerst is er de optie ?track conversions?. Door conversies te meten met deze tool kan het systeem nog beter beoordelen wat klikfraude is en wat niet. Je dient hiervoor wel een extra stukje code op de conversiepagina toe te voegen.
In de tab refund claims kan je klikfraude automatisch of handmatig melden aan Google en een verzoek tot terugbetaling doen. Je ziet hier ook statistieken over het succes percentage van deze verzoeken. Zoals je hier kunt zien wordt er percentage van de ongeldige klikken teruggestort op je rekening. Dit zijn de kosten voor de ongeldige klikken die Google er niet zelf heeft uitgehaald. Dit gebeurd helemaal automatische en hiervoor hoef je verder niets te doen.
Naast het tabblad tools zit het tabblad Domain settings.
In “manage detection rules” kan je regels opgeven, in dit geval hebben we gekozen dat iemand binnen een periode van 30 dagen 3 keer mag klikken op een advertentie.
Je kunt de regels ook aanscherpen met een tweede regel door ook nog iemand te beperken in de hoeveelheid klik binnen een paar minuten bijvoorbeeld.
Je vind hier nog een aantal instellingen waarmee je nog meer controle kunt uitoefenen op het toelaatbare klikgedrag.
In de optie manage ip blocking is er de mogelijkheid om handmatig IP adressen te blokkeren maar ook juist toe te laten dat is handig omdat anders de kans bestaat dat je je eigen advertenties niet meer kunt zien.
Als je Google Ads ID is gekoppeld dan zie je alle campagnes die beschermd zijn. Soms is het niet gewenst dat het systeem meerdere klikken van hetzelfde IP-adres blokkeert in het geval van re marketing bijvoorbeeld. Hier kan je campagnes ook uitsluiten zodat het systeem klikken op deze campagnes met rust laat.
In “manage notifications” kan je kiezen voor het ontvangen van meldingen maar meestal kan je dit beter uitlaten omdat je anders een melding ontvangt voor elke frauduleuze klik.
“Domains setup” hebben wij al voor je gedaan dus in principe hoef je hier niet meer te zijn.
In het dashboard kan je ook zien hoeveel je hebt bespaard dit kan je doen door hier de gemiddelde CPC in te stellen zo weet je direct hoeveel je bespaard met dit klikfraude systeem.
Hoe bepaal je de regels? In dit geval is het een ongediertebestrijder en mensen die zo iemand nodig hebben beslissen snel meestal dezelfde dag nog. Dat is lang niet altijd het geval. Je kunt in Google Analytics zien hoe lang het duurt voordat jouw bezoekers overgaan tot een conversie.
Ga hiervoor naar Google Analytics en klik op “conversies” en vervolgens “padlengte”. Hier kan je goed zien hoelang men erover doet alvorens een conversie te voltooien in dit geval is dit na de eerste interactie. Je kan dit nog verder specificeren door alleen Google Ads bezoeken te laten zien.
Hier is goed te zien dat bezoekers op deze site direct handelen en na de eerste interactie al overgaan tot het voltooien van een conversie. Elke tweede klik op een advertentie is dus weggegooid geld.
Je kunt ook kiezen voor de optie vertraging. Hier zie je hetzelfde beeld. Er word binnen dezelfde dag nog beslist. Op basis van deze gegeven zouden we de regels nog strakker kunnen afstellen maar mogelijk is dat in jouw geval anders.
In dit geval hebben we dus ingesteld dat bezoekers na 3 keer klikken op de advertenties deze niet meer kunnen zien. Je kunt deze regel uitbreiden door additionele regels toe te voegen. Daarnaast kan je het systeem ongeldige klikken laten detecteren op basis van diverse technologie?n die ze daarvoor beschikbaar hebben.
In “manage auto ip blocking” kan je handmatig IP adressen blokkeren of whitelisten. Dit laatste is handig voor jouw eigen IP adres. Zo weet je zeker dat jij jouw eigen advertenties kan zien.
Hier is het ook mogelijk om het Adwords ID in te geven en je ziet een lijst met alle Google Ads campagnes die beschermd zijn. Soms wil je dat een campagne niet beschermd is tegen klikfraude. Als het gaat om een re marketing campagnes bijvoorbeeld.
Op advertenties van een re marketing campagne is het wel de bedoeling dat er meerdere keren wordt geklikt dus deze campagnes kan je beter met rust laten en dat kan door deze campagnes naar de “exclusion list” te verhuizen. Het is beter om binnen de Google Ads interface in te stellen hoe vaak iemand op een re marketing campagne mag klikken.
In “manage notification” is er de mogelijkheid om in te stellen dat je een melding ontvang wanneer er een frauduleuze klik is gedetecteerd. Dit is in dit geval niet handig omdat er duizenden frauduleuze klikken worden gedetecteerd. De meldingen kan je in stellen voor Google Ads maar ook voor Bing. Wij raden aan om deze gegevens echter in “fraud analytics” op te vragen.
Wil jij jouw Google Ads campagnes direct beschermen tegen klikfraude? Vraag dan hier direct een klikfraude detectie account aan.
Over Mark Jansen
Mark is een autoriteit op het gebied van internetmarketing en schreef diverse boeken over internetmarketing waaronder "SEO voor Dummies", uitgegeven door uitgeverij Pearson.OOSEOO is een full service online marketing bureau.
Het maximale uit uw site halen is onze missie.
Uw online succes is al meer dan 12 jaar ons visitekaartje!